Türkiye'nin ilk Tesis Yöneticileri Federasyonu

Tesis Yöneticileri Federasyonu Kuruldu.

Dünyada yaklaşık 1,2 trilyon dolar, Türkiye’de ise 12-15 milyar dolarlık bir hacme sahip olan profesyonel tesis yöneticileri sektörünün öncü dernekleri federasyon çatısı altında buluştu.

Türkiye’de tesis yönetimi adına hizmet veren 11 derneğin birlikteliği ile sektörümüzde yaşanan sıkıntılara çözüm bulmak ve sorunları gidermek amacıyla Türkiye Yöneticileri Federasyonu’nu kurdu. Birlikte bu yola çıktığımız arkadaşlarımın teveccühü ile ben de TEYFED’in kurucu başkanlığını üstlendim.

Kıymetli okuyucularımıza TEYFED ile ilgili bilgi vermek isterim;

Türkiye genelinde entegre tesis, bina, toplu konut, site, ofis, iş merkezi, hastane, sağlık merkezi, sanayi siteleri, kooperatif ve karma tesisler gibi tesislerin ve gayrimenkullerin yöneticileri ile beraber; yönetim ve yönetim danışmanlığı tüzel kişilik işverenleri, entegre tesis yönetim tüzel kişilik işverenleri ve tesis yönetim sektörüne hizmet veren tedarikçi işverenleri, Federasyon çatısı altında toplandı.

TEYFED’deki görevimin yanı sıra sektörümüze yönelik farklı oluşumlarda da görev alarak sektöre fayda sağlamak amacıyla çalışıyorum. Profesyonel Tesis Yöneticileri Derneği (PTYD) Başkanlığı, Tesis Yöneticileri Federasyonu (TEYFED) ve Profesyonel Tesis Yöneticileri ve Tedarikçileri Sendikası (PTYT-SEN) Başkanlığı’nda da ekip arkadaşlarımla birlikte kötü vatandaşların huzur ortamı içerisinde yaşayabilmeleri sağlamaya gayret ediyoruz.

2-5 Temmuz 2021 tarihinde Profesyonel Tesis Yöneticileri Derneği’nin önderliğinde Türkiye’de hizmet vermekte olan etik, ilkeli, hakkı ve hakkaniyeti gözeten STK’ları bir araya getirerek, kurulacak olan federasyonun temelini attık. Buna bağlı olarak 15 Ağustos 2021 tarihinde de Afyonkarahisar’da toplanarak dernek başkanlarımızla beraber federasyonunun kuruluşunu gerçekleştirdik. Bugün Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan Tesis Yöneticileri Federasyonu’nu kurarak, hizmet vermeye başladık.

Tesis Yöneticileri Derneği’nin kuruluşunda yatan temel sebeplerin en başında denetim mekanizmasının olmaması sorunu geliyor. Bu da kat maliklerinin, mevcut yaşadığı yaşam alanlarındaki sitelerde, tesislerde genel kurullara ne yazık ki katılım göstermemesinden kaynaklanıyor.

Amacımız, Türkiye’de her geçen gün sayısı artan toplu yaşam alanlarındaki sıkıntıların önüne geçebilmek. Son zamanlarda farklı medya organlarında Türkiye’nin farklı illerinde bulunan sitelere yönelik haberlere şahit oluyor, mafyavari kişilerin tesislere el koyduğuna dair haberleri basından öğreniyoruz.

Belki bu haberleri sizler de duydunuz, gördünüz.

Bu olumsuz durumlar toplu yaşam alanlarındaki yönetim sıkıntılarından kaynaklanmakta. Genel anlamda buralarda ikamet eden insanların bilinçsiz hareket etmeleri, genel kurula katılmamaları ve bilgi sahibi olmadan, özensizce hazırlanan ‘yönetim planları’ yaşanan sıkıntıların temelini oluşturmaktadır. Diğer bir husus ise profesyonel tesis yönetim firmalarının ve yaşam alanlarında oluşturulan bağımsız yönetimlerin denetim mekanizmalarının olmaması.

Bu sebeple yaşanılan sıkıntıların çözümü için Çevre Şehircilik Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Ankara Ticaret Odası ve Parti yetkililerini ziyaret ederek çözüm önerilerimizi ve çalışmalarımız hakkında da bilgiler veriyoruz.

Bir başka konu da tesis yönetimi firmalarının denetimsiz ve kontrolsüzce kurulması. Kurulacak firmaların akredite edilmesi ve mesleki yeterlilik belgelendirilmesinin yapılması, bununla birlikte belirli aralıklarla da denetlenmesi şart. Bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve ilgili bakanlıklarca öncelikle Kat Mülkiyeti Kanunu ile ilgili değişikliklerin yapılması gerekiyor. Bugün haberlere konu olan kat maliklerinin yaşadığı sıkıntılar, bilinçsizce hazırlanan yönetim planları ve KMK’da yer alan bazı maddeler nedeniyle yaşanmakta. Türkiye’de o kadar çok tesis var ki, örneğin hastanede veya sitelerde bir tesiste  yüksek meblağlı para işlemleri dönüyor.

Amacımız burada; kötü niyetli olan firmalar ve STK’lar ile sektörle uzaktan yakından ilgisi olmayıp da sadece para akışının hızlı olduğunu düşünerek bu sektöre girmek isteyenlerin önünü kesebilmek. Buna bağlı olarak TSE, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve Ankara Üniversitesi Gayrimenkul Geliştirme Fakültesi ile yapmış olduğumuz çalışmalarımız devam etmekte. Aynı zamanda KMK ile ilgili kurmuş olduğumuz komisyonlarımız bulunmaktadır. Komisyonlarda görev alan arkadaşlarımız, insanların huzurlu bir ortamda yaşayabilmeleri ve ülkemizin bu tür olaylarla isminin çıkmaması adına çalışmalar yürütmektedirler.

Bu kapsamda, ülkemizde hizmet veren firmalarla bir araya gelerek kurduğumuz Türkiye Tesis Yöneticileri Federasyonu olarak, sektörümüze hizmet edecek tüm çalışmaları gerçekleştirmeye gayret ediyoruz.

Ayrıca, Türkiye’nin tüm illerinde ve ilçelerinde hukuk ordusu ile yaşanan bu tür sorunları önleyebilmek adına çalışmalar yürüteceğiz ve sorun yaşayan tüm vatandaşların Tesis Yöneticileri Federasyonu’na ulaşmaları doğrultusunda gerekli bütün desteği de veriyoruz.

Haberin Kaynağı

mevzuat-çalıştayı-ntv
Konut sitesi yönetim şirketlerinden denetim talebi
Konut sitesi yönetim şirketlerinin sorunları çalıştayda ele alınacak
Konut sitesi yönetim şirketlerinin sorunları çalıştayda ele alınacak
İkinci aracı olan site sakinlerinden park ücreti talep edilmeye başlandı
İkinci aracı olan site sakinlerinden park ücreti
Elektrikli araç sahipleri dikkat! İzin alınmalı
Elektrikli araç sahipleri dikkat! İzin alınmalı
Site ve apartman aidatlarında önemli detay
Site ve apartman aidatlarında önemli detay