Aidat Zam Sınırlaması İddiaları Gerçeği Yansıtmıyor
TEYFED Kurucu Genel Başkanı Yahya Sağır, aidat zamlarına kamunun müdahale edeceğine dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını söylüyor.
Tesis Yöneticileri Federasyonu (TEYFED) Kurucu Genel Başkanı Yahya Sağır ile aidat zamlarına kamunun müdahale edeceğine dair iddiaları, tesis yönetimi hizmetleri için KDV oranlarının düşürülmesi taleplerini, yakın zamanda başlattıkları tesis yöneticilerine yönelik mesleki yeterlilik belgesinin hedeflerini konuştuk. Sağır, aidat zamlarıyla ilgili sınırlama konusunun gerçeği yansıtmadığını ifade ediyor ve konuyla ilgili sadece resmî açıklamaların takip edilmesi gerektiğini söylüyor.
Site Aidat Artışlarında Sınır Uygulaması Olacak mı?
Son dönemde site aidat zamlarına T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının müdahale edeceği ve tavan sınır uygulamasına geçileceği konuşuluyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz? Böyle bir çalışma var mı? Varsa ne aşamada?
Öncelikle bu tür asılsız haberlerin gerçeği yansıtmadığını net bir şekilde ifade etmek isterim. Kat maliklerini de yanlış yönlendiren bu haberler, tesis yönetim sektöründe hakkıyla hizmet veren sektör temsilcilerimizi zor duruma düşürüyor. Bizzat T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Müdürlüğü ile medyada çıkan bu haberlerle ilgili gerekli görüşmeleri gerçekleştirdim. Yetkililer açık ve net olarak şu an için böyle bir çalışmanın olmadığını, asılsız olan bu haberlerin kendilerini de rahatsız ettiğini dile getirdiler.
Daha fazla detay vermek gerekirse yetkililer, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye henüz konuyla ilgili bir sunum dahi yapmadıklarını ve tesis yönetim sektöründe değişmesi ve gelişmesi gereken konular ile ilgili çalışmalarının devam ettiğini söylediler. Özetle gündemde kalma kaygısıyla bu tür haberlerin yapılması doğru değil ve Bakanlık tarafından yapılmayan açıklamalara itibar edilmemesi gerekiyor.
Tesis Yönetiminde KDV Oranı Düşürülecek mi?
Daha önceki açıklamalarınızda tesis yönetimi hizmetleri için KDV oranlarının düşürülmesini talep ettiniz. Bu konuda bir gelişme var mı? Sürecin olumlu ilerlemesi durumunda söz konusu indirim kat maliklerine nasıl yansıyacak?
Kurucu başkanlığını yaptığım Profesyonel Tesis Yöneticileri Derneğinin (PTYD) Yönetim Kurulu ile birlikte Ankara’da bir dizi ziyaretlerde bulunarak sektörümüzün sıkıntılarını dile getirmiştik. Bu ziyaretlerde de yetkililer, bir çalışma yaparak onlara teslim etmemiz durumunda ellerinden geleni yapacaklarının sözünü verdiler.
Akabinde TEYFED’in de kuruluşunu gerçekleştirdikten sonra çalışmalarımıza hız kazandırdık. Ankara Üniversitesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi bölümü Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş’in de görüşlerini alarak Kat Mülkiyeti Kanunu, Tebligat Kanunu ve Gelir Vergisi Kanunu’nda yer alan toplu yapılarda kat mülkiyeti ve kat irtifakı tesisine dair yönetmelik metinlerinde bazı değişikliklerin yapılmasına dair önerilerimizi 18 Ocak 2022’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) 950237 numaralı genel evrak ile sunduk.
Akabinde taleplerimizin muhatabı milletvekillerine, siyasi parti sözcülerine ve ilgili bakanlıklara dilekçemizin bir örneğini teslim ettik. En büyük sorunlardan biri olan KDV oranının düşürülmesini istediğimiz kanun teklifi önerimizde ise konunun Cumhurbaşkanlığınca verilecek onay doğrultusunda yapılabileceği tarafımıza iletildi. Daha sonra T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Eski Bakanı Murat Kurum; 8 Mayıs 2023’te Üsküdar’da gerçekleştirilen tesis yöneticileri buluşmasında KDV ile ilgili indirim çalışmalarının başladığını ifade etti. Bir kez daha KDV oranının düşürülmesi gerekliliğini buradan duyurmak isterim. Zira yapılacak bu indirim, esasında kat maliklerinden alınan gider avans paylarının (aidat) düşmesini sağlayacak.
Profesyonel Tesis Yönetim Firması Zorunluluğu ile Ne Hedefleniyor?
Tesislerdeki bağımsız bölüm sayısına göre profesyonel yönetimle çalışma zorunluluğu getirilmesine dair bir öneriniz bulunuyor. Bu uygulamanın hayata geçirilmesinin ardından sektörü ve vatandaşları ne gibi avantajlar bekliyor?
Yetkililere sunduğumuz önerilerde, kat maliklerimizin zarara uğratılmaması adına tesis yöneticilerinin sicil kaydının oluşturulması ve toplu yaşam alanlarını zarara uğratan yöneticilerden söz konusu zararın tazmin edilmesi hususunun da üzerinde durduk. Buradaki amaç, belli sayı ve üstündeki bağımsız bölümlerin yetkilendirilmiş profesyonel tesis yöneticileri tarafından yönetilmesini sağlamak. Bahse konu önerimizin hayata geçirilmesiyle sektörün güvenilirliği artarken, vatandaşlarımız da haklarını daha rahat arayabilecek.
Tesis Yöneticileri İçin Mesleki Yeterlilik Belgesi Dönemi
Yakın zamanda son adımlarını da atarak kamuoyuna duyurduğunuz tesis yöneticilerine yönelik “mesleki yeterlilik belgesi”nin hedefiyle ilgili değerlendirmelerinizi dinlemek isteriz. Söz konusu gelişmenin sektöre getirileri neler olacak?
Hâlihazırda pek çok kişi tarafından tesis yöneticiliğinin âdeta bir meslek olarak görülmemesi, sektörümüz adına ciddi bir kayıp. Bizler de yaptığımız mesleğin bir belgeye dayandırılarak yasal zemine oturtulması için bu adımı attık. Tesis yöneticiliği seviye 6 mesleki yeterlilik belgesinin, sektörde etik ve ilkeli faaliyet göstererek kat maliklerini zarara uğratmayan yönetim firmaları tarafından alınmasını kıymetli buluyoruz.
Tüm bunların yanı sıra şu an yürürlükte olan mesleki yeterlilik belgesi 6. seviye olduğu için seviye 4. ve 5. seviye ile ilgili de Mesleki Yeterlilik Kurumuna (MYK) başvurumuzu yaptık. Söz konusu seviyelerin kabulü ile sektörümüzde yeni bir adım daha atmış olacağız. Buradaki temel amacımız ise hizmet alan vatandaşlarımızın mesleki yeterlilik belgesi olan firmaları tercih etmesini sağlayarak mesleğin güvenilirliğini arttırmak. TEYFED’in web sayfasından 81 ilde bu belgeye sahip olanları da yayınlayacağız. Merdiven altı diye tabir edilen firmaların azalmasını sağlayacak bu belgenin bir kez daha tesis yönetimi sektörüne ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.
Site Aidatlarının Düşürülmesi İçin Ne Yapılmalı?
Çoğu vatandaş yaşadığı sitedeki yüksek aidatlardan şikayetçi. Bu noktada tesislerdeki aidatların düşürülmesi adına kat maliklerine ve tesis yönetimlerine düşen görevler nelerdir?
Halk arasında aidat diye tabir edilen gider avans payları, toplu yaşam alanlarının giderleri doğrultusunda çıkan bedeller olarak tanımlanabilir. Aidatların düşürülmesi noktasında kat maliklerine düşen görev ise öncelikle yaşam sürülen tesisin yönetim planlarının iyi bir şekilde incelenmesidir. Bununla birlikte yapılan tüm genel kurullara katılım da çok kıymetlidir. Zira aidatlar kat maliklerinin talepleri ve istekleri doğrultusunda yapılan bütçelerle belirlendiği için talebe göre konutlardaki lüks gider kalemleri düşürülmektedir.
Örneğin yazın kapalı havuzun suyunun ısıtılması, açık havuz varken kapalı havuzun da kullanılması, çevre aydınlatmaları konusunda tasarruf tedbirlerini alınmaması, yeterli sayıdan çok personel çalıştırılması gibi daha pek çok konu kat malikleri genel kurullarında tartışılabilir. Ancak periyodik bakım gerektiren; asansör, havalandırma, hidrofor, peyzaj, ilaçlama gibi harcamalardan tasarrufa gidilirse tesisin işleyişinde ciddi sıkıntılar ortaya çıkabilir. Bu nedenle sadece aidatları düşürme kaygısıyla söz konusu hizmetlerde kesintiye gidilmemelidir.
Son olarak Emsal.com aracılığıyla geleceğe dair beni endişelendiren bir problemin de altını çizmek isterim. Biz profesyoneller, liyakatli personel bulamama şikayetinden ötürü hep serzenişte bulunuyoruz ancak dibimizdeki insan kaynağını, pırıl pırıl gençlerimizi çoğumuz göremiyoruz.
Lisanslı Değerleme Uzmanları Kraliyet Kurumu (Royal Institution of Chartered Surveyors-RICS) tarafından akredite edilmesiyle mezunlarının dünyanın 180 ülkesinde çalışması mümkün olan Ankara Üniversitesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü, sektörümüz için çok büyük bir şans. Bu gibi okullardan mezun olan gençlerimize, şirketlerimizde muhakkak alan açmamız gerekiyor.
Kaynak: Emsal.com